U wenst een afspraak te maken voor een raadpleging ?

Maak een afspraak

De multidisciplinaire centra

Pijnkliniek

De Pain Clinic is een multidisciplinair centrum dat een innovatieve aanpak voor behandeling van pijn vooropstelt.

Consultaties voor pijn gaan door op de sites van :

 • Delta
 • Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis
 • Braine-l'Alleud - Waterloo Ziekenhuis
 • Basiliek Kliniek

Onze dokters en paramedici

Pain Clinic van het Delta Ziekenhuis 

De centrum stelt een multimodale evaluatie voor, volgens een bio-psychosociaal model met inbegrip van de laatste inzichten over voeding en acunpunctuur in een perspectief van een allesomvattende pijngeneeskunde.

De evaluatie van de algemene fysiologie en van het metabolisme van het geneesmiddel gebeurt op een specifieke manier die toelaat om gepersonaliseerde therapeutische strategieën toe te passen.

Anesthesiehandelingen, neuromodulatie en radiofrequentie gaan hand in hand met een optimaal beheer van de verschillende medicamenteuze en niet-medicamenteuze strategieën.

  

Werking

Tijdens de eerste oriëntatie en evaluatieconsultatie maakt de diagnostische hypothese onderdeel uit van een specifieke anamnese :

 • Overweging van de diagnose
 • Evaluatie van reeds uitgevoerde strategieën en vragen over de efficiëntie ervan, die gedeeltelijk kan zijn of helemaal afwezig
 • Evaluatie volgens het bio-psychosociale model met betrekking tot de verschillende componenten van de pijn die ervoor zorgen dat die chronisch is

De tweede consultatie op basis van de initiële anamnese kan 15 dagen later plaatsvinden.

Daarna gebeurt de follow-up op een maandelijkse basis en dit gedurende 4 tot 5 maanden. In die periode zal men een evaluatie van de vooruitgang maken in termen van pijnintensiteit.

Voor de therapeutische projecten is er de samenwerking met de specialisten :

 • neurochirurgen
 • neurologen
 • specialisten in de fysische geneeskunde reumatologen

Deze specialisten kunnen op nauwgezette tijdstippen worden geraadpleegd, ofwel voor gespecialiseerd advies, ofwel voor bepaalde therapeutische vormen van aanpak.

 

Klinisch onderzoek

In samenwerking met verschillende universiteiten neemt het klinische onderzoek een belangrijke plaats in de Pain Clinic van Park Leopold in, met de bedoeling om de synthese van de laatste inzichten te maken en die te integreren.

 

Sint-Anna Sint-Remi : een allesomvattende aanpak van de patiënt

Werking

De aanpak van chronische pijn gebeurt op verschillende niveaus :

 • enerzijds het gebruik van klassieke technieken met radiologische beeldvorming
 • anderzijds een verregaande analyse van het type en de oorsprong van de pijn

"We bekijken de patiënt als één geheel en trachten zijn of haar probleem te ontrafelen. Hiervoor werken we samen met wervelkolomchirurgen. Daarna en indien nodig, verwijzen we de patiënt naar een andere dienst door.

 

Techniek van de "virtuele realiteit"

De specifieke innovatie van de aanpak van Sint-Anna Sint-Remi is het gebruik van aspecten uit de neurowetenschappen door middel van virtuele realiteit.

"Wij plaatsen een helm op het hoofd van de patiënt zodat hij/zij een irreële virtuele ruimte in 3D-beelden kan zien. Hij/zij kan deze nieuwe realiteit ontdekken en er zich in verplaatsen afgezonderd van de echte wereld..."

 

Deze techniek wordt vooral gebruikt bij de behandeling van posttraumatisch stresssyndroom.

Dankzij functionele magnetische resonantie kunnen pijntrajecten worden gevolgd. De activering hiervan gebeurt eveneens als het individu een pijnlijke episode opnieuw herinnert.

Met de helm kan deze activering worden geremd.

 

Braine-l'Alleud - Waterloo en Basiliek : een aanpak met meerdere technieken

 Werking

De pijnconsultatie in Braine-l'Alleud legt hoofdzakelijk de nadruk op cervicale en lumbale problemen.

De behandeling van deze problemen gebeurt via epidurale, foraminale en facettaire infiltraties. Door de verfijning van deze technieken kan er veel gerichter worden gewerkt om heel precieze zones te behandelen.

De epidurale injecties zijn er om pijn op het niveau van de zenuwwortels te behandelen.

De foraminale injectie richt zich op één enkele wortel, terwijl een epidurale injectie een werking op een grotere zone heeft.

Intrafacettaire injecties worden tussen de gewrichtsfacetten van de wervels uitgevoerd.

 

Doelstelling

Op termijn is het de bedoeling om een erkende en globale structuur op te zetten, met regelmatig overleg met reumatologen, radiologen, orthopedisch chirurgen, psychiaters, oncologen, neurologen en andere specialisten die zich met pijn bezighouden.