U wenst een afspraak te maken voor een raadpleging ?

Meer info

Eiceldonatie

Wettelijke bepalingen

De Belgische wetgeving laat een eiceldonatie toe tussen twee personen die elkaar kennen (directe of geleid) of twee personen die elkaar niet kennen (anonieme gift).

Het is dus perfect mogelijk om bij een zus, een dichte verwante, een vriendin eicellen weg te halen, die te bevruchten en om vervolgens die bij de ontvangster in te brengen.

Er bestaat geen spontane donor en het is in België verboden om donoren te recruteren en te verlonen. De enige praktische mogelijkheid is dus om u met een donor uit uw omgeving aan te bieden.

 

In principe vragen wij in ons centrum dat de donor :

  • ouder is dan 25 jaar en jonger dan 39 jaar
  • dat ze minstens één kind heeft
  • en dat ze psychologisch niet afhankelijk is van de ontvangster

Toch worden deze voorwaarden echter geval per geval besproken.

De kandidaat-donor moet uitraad aan strikte medische eisen beantwoorden alvorens te worden aanvaard.

 

Behandeling

De donor moet een behandeling voor eierstokkenstimulatie ondergaan om meerdere follikels en eicellen te bekomen. Deze stimulatie duurt ongeveer elf dagen en is op hetzelfde principe gebaseerd als de gehanteerde behandelingen bij een standaard IVF.

De rijping van de follikels moet in de gaten worden gehouden door de gynaecoloog die deze taak aanvaardt : voor dit toezicht zijn verschillende bloedafnames en echografieën nodig,

die eventueel in de nabijheid van de woonplaats kunnen plaatsvinden op voorwaarde dat we dezelfde dag nog de resultaten per fax of mail toegestuurd krijgen.

Bij rijpe follikels zal een injectie laat op de avond de ovulatie in gang zetten.

Op de dag van de wegname van de eicellen moet de donor naar het dagziekenhuis. De wegname van de eicellen gebeurt normaal onder sedatie (lichte algemene anesthesie).

 

Wat de ontvangster betreft, zij moet haar aanvraag voor een MBV-aanpak voor de leeftijd van 45 jaar hebben gedaan.

De transfert van embryo's is toegelaten tot de leeftijd van 47 jaar. Ze moet een onderzoek hebben ondergaan dat bevestigt dat een transfert van embryo's bij haar mogelijk is.

Ze moet eveneens een behandeling volgen om de baarmoeder voor te bereiden. Dit gebeurt idealiter synchroom met de stimulatie van de donor om zo veel mogelijk te vermijden dat embryo's moeten worden ingevroren.