U wenst een afspraak te maken voor een raadpleging ?

Maak een afspraak

Equiligne Centrum - Braine-l'Alleud - Waterloo Ziekenhuis

Het Equiligne multidisciplinaire obesitascentrum in Braine-l'Alleud.

Het team wilden de patiënt die de moed heeft om het fysieke en psychische lijden veroorzaakt door obesitas onder ogen te zien, een multidisciplinaire kwaliteitsvolle ondersteuning bieden, zonder een oordeel te vellen.

 

Het Centrum biedt :

  • medische zorg
  • een dieetbenadering die zins anders is dan wat gewoonlijk wordt aangeboden, aangezien het gaat om een gedragsdieet
  • psychologische opvolving
  • een fitnessruimte
  • een coördinerende verpleegster die altijd beschikbaar is
  • en een stylingadviseur.

  

Meerwaarde

Na een eerste contact met de bariatrische chirurg wordt een volledig gezondheidsbilan gemaakt en een psychologische- en dieetanalyse tijdens een korte ziekenhuisopname van twee dagen, wat handig is voor werkende patiënten bijvoorbeeld.

 

Patiënten-parcours

Elke kandidaat, of hij in aanmerking komt voor een chirurgische ingreep of niet, krijgt een endocrinologisch, hart- en longonderzoek, een voedings- en psychologische analyse, een gastroscopie, een echografie van de lever en een slaaponderzoek.

Bovendien worden alle modaliteit van de bariatrische chirurgie uitgelegd zoals de verschillende operaties (sleeve, bypass, mini bypass en SASI), hun risico's, verwikkelingen, voordelen en implacties op een verplichte groepsinformatiesessie.

Als na deze bijeenkomst een operatie gepland is, ziet de chirurg de patiënt opnieuw om de resultaten van het bilan mee te delen en een gepaste behandeling voor te stellen.

Het type interventie wordt gekozen op basis van de resultaten van het bilan, maar ook in samenwerking met de patiënt die alle informatie krijgt die nodig is om een keuze te maken en te begrijpen.

 

Follow-up

Vanaf de eerste consultaties informeren we de patiënten over versnelde postoperatieve revalidatie en het voordeel van een actieve deelname van de patiënt:

  • opnieuw drinken van zodra zijn toestand het toelaat,
  • stappen vanaf de eerste uren na de operatie,
  • hervatting van de voeding op dag 1
  • en pijnstillende behandelingen zonder opiaten.

Dankzij die aanpak is het verblijf in het ziekenhuis vrij kort, omdat in de overgrote meerderheid van de gevallen ontslag is toegestaan op dag 1 na de chirurgische ingreep.

Het eerste jaar is behoorlijk intens met een follow-up bij de endocrinoloog, de diëtisten, de psychologen en de chirurg die de patiënt tien dagen na de operatie terugziet, na zes weken, drie maanden, zes maanden en een jaar.

 

Het team

Coördinerende artsen van het Centrum
 Dr Denis PITOT / Bariatrische chirurg
Dr Christophe GHYS / Endocrinoloog
Bariatrische chirurgen
Dr Nicolas CLAEYS
Dr Jérôme HERVE
 Dr Denis PITOT / Bariatrische chirurg
Gastro-enteroloog
Dr Bertrand VOS
Psychologen
 Dhr. Benoît DOYEN
Mevr. Concetta DIFRANCESCO
Diëtisten
Mevr. Michèle JAMAR
Mevr. Violaine COLONIUS
Fysiotherapeuten
Mevr. Maxence GLIBERT