U wenst een afspraak te maken voor een raadpleging ?

Maak een afspraak

Niertransplantatie

Dit is een chirurgische ingreep (uitgevoerd in een universitair ziekenhuis) onder een algemene verdoving: chirurgen planten de donornier in de buik van de ontvanger, terwijl de zieke nieren over het algemeen blijven zitten.

"Pre-transplantatie-onderzoeken" (cardio, respiratoir, digestif, ...) zijn noodzakelijk voor de niertransplantatie.

In functie van de resultaten zal de arts evalueren of u een kandidaat voor een transplantatie bent. Is dit het geval, dan komt u op de transplantatielijst terecht.

Dan is is het vervolgens wachten op een compatibele donornier en dat kan min of meer lang duren ...Men kan eveneens op zoek gaan naar eventuele levende donoren.

 

Eenmaal getransplanteerd moet u een "anti-afstotings"-behandeling volgen om te beletten dat uw lichaam de donornier afstoot.

Deze geneesmiddelen (immunosuppressiva) kunnen bewerkingen hebben, zoals een verminderde weerstand van het lichaam tegen infecties, gewichtstoename en arteriële hypertensie. 

Maar de dagelijkse inname van deze medicatie is extreem belangrijk.

 

De medische follow-up gebeurt tijdens consultaties, wetende dat de niertransplantatie een soort behandeling is en niet een genezing van de nierinsufficiëntie.

In het geval van afstoting blijft een terugkeer naar dialyse altijd nog modelijk.