U wenst een afspraak te maken voor een raadpleging ?

Maak een afspraak

Rugschool

Contact & Consultaties

ZiekenhuisContactgegevens
Delta Ziekenhuis
+32 2 434 81 07 - 1ste verdiep. Vleugel C
Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis +32 2 434 26 84

Specialisten

 

Wat is de rugschool?

De rugschool is een pluridisciplinaire en globale therapeutische aanpak met als bedoeling een functionele revalidatie van pijn en het aanleren van een correcte rughygiëne.

In de ergste gevallen is het de bedoeling patiënten te leren leven met hun rugpijn, terwijl in heel wat gevallen de doelstelling is om de symptomen door de afwezigheid van herval, te verminderen.

Artsen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten en een psycholoog begeleiden de patiënten.

Indien nodig wordt de hulp van een diëtist of osteopaat ingeroepen.

 

Programma

Het programma bestaat uit twee fases waarvan de eerste verplicht is.

De eerste fase duurt twee maanden a rato van twee sessies per week. Deze rugschoolfase omvat 16 sessies waarvan twee voor een gezondheidsbilan bij de start en een op het einde, en 14 sessies rond theorie, revalidatie en rughygiëne (ergonomie).

Door de theorische lessen begrijpen de patiënten hun klachten beter en daardoor hebben ze er minder angst voor.

Door de praktische lessen kunnen de patiënten hun rug beter controleren, hun proprioceptie ontwikkelen en hun rughouding optimaliseren.

De deelname aan deze 16 sessies geeft toegang tot de tweede fase (20 sessies) waarbij de klemtoon op krachttraining en op spierversterking ligt.

De intensiteit van de sessies met stretching, spierverstreking, verbetering van het uithoudingsvermogen gaat hier een versnelling hoger zodat elke patiënt zo goed mogelijk zijn of haar fysieke capaciteiten ontwikkelt.

 

Voor wie is de rugschool?

De rugschool is voor elke persoon die met wervelkolompijn kampt (rug en/of nek) en dit gedurende meer dan 6 weken, alsook de personen die, sinds maximum 3 maanden, een chirurgische ingreep aan de wervelkolom hebben ondergaan.