U wenst een afspraak te maken voor een raadpleging ?

Maak een afspraak

Neurofysiologie

Contact & Consultaties

ZiekenhuisContactgegevens
Delta Ziekenhuis +32 2 434 81 04 - 1ste verdiep. Vleugel F
Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis +32 2 434 37 44 - Route 130
Braine-l'Alleud - Waterloo Ziekenhuis +32 2 434 92 39
Basiliek Kliniek +32 2 434 21 11
Medisch Centrum Edith Cavell +32 2 434 81 01 - 3de verdiep.
Medisch Centrum Park Leopold +32 2 434 81 03
Medisch Centrum Europa-Lambermont +32 2 434 24 11
CityClinic Louiza +32 2 434 20 00
Medisch Centrum Jean Monnet +32 2 434 79 11

Specialisten

 

Klinische neurofysiologie

De neurofysiologische kliniek omvat elektro-encefalografie (eeg), geëvoceerde potentialen (EP) en elektroneuromygrafie (ENMG).

Deze disciplines hebben als gemeenschappelijk punt de registratie van de elektrische activiteit die de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de spieren produceren, ofwel als respons op een sensitieve of motorische stimulatie, ofwel wanneer de hersenen cognitieve taken uitvoeren.

 

Waartoe dient het?

De neurofysiologische kliniek kan op een nauwkeurige manier de werking van het zenuwstelsel meten en vult de technieken van medische beeldvorming aan (scanner, magnetische resonantie) die anatomische en structurele afwijkingen van het zenuwstelsel opsporen.

Omwille van verschillende redenen is het belangrijk om de werking van het zenuwstelsel kwantitatief in beeld te brengen :

- om een symptoom te objectiveren en te checken of dit symptoom effectief beantwoordt aan een disfunctie van een zenuw, van het ruggenmerg of van de hersenen;

- omdat, in bepaalde gevallen, afwijkingen van de werking van het zenuwstelsel zich kunnen manifesteren nog voor de zenuwstelsel die verantwoordelijk zijn voor het symptoom, aantoonbaar zijn door middel van beeldvormingstechnieken ;

- omgekeerd omdat het vaak voorvalt dat afwijkingen die zichtbaar zijn op scan- of MRI beelden in werkelijkheid geen enkele invoeld hebben op de werking van het zenuwstelsel, dat ze geen symptoom verklaren en dus het bijgevolg geen nut heeft om deze te behandelen.

 

Zo kan de neurofysiologische kliniek ofwel de patiënt geruststellen, of in tegendeel, de aanpak versnellen in een stadium waar de situatie nog omkeerbaar is.

Deze kliniek kan de aanvragende arts elementen aanbieden die helpen bij de beslissing rond een therapeutische oriëntatie en die toelaten om op een erg nauwkeurige en kwantitatieve manier de evolutie van de patiënt te volgen (bijvoorbeeld, met het oog op de opsporing of het weerleggen van een opstoot van multiple sclerose).

Als men zich houdt aan deze reële indicaties, is dit een heuse besparing op het vlak van de gezondheid.