U wenst een afspraak te maken voor een raadpleging ?

Maak een afspraak

Hypnose

Contact & Consultaties

ZiekenhuisContactgegevens
Edith Cavell Ziekenhuis

+32 2 434 42 80 - Gebouw C - Gelijkvloers

+32 2 434 43 40 - Women's Clinic

Braine-l'Alleud - Waterloo Ziekenhuis
+32 2 434 94 40 - Gebouw C - Gelijkvloers
CityClinic Louiza +32 2 434 20 00

Specialisten

 

Wat is het ?

Een duik in onze innerlijke wereld. In een toestand van hypnose vermindert de patiënt de activiteit van het complex netwerk van pijntransmissie. Dit fenomeen is uitgebreid bestudeerd en aangetoond met neuro-imaging-technieken.

 

Hoe definieert zich de staat van hypnose?

Het is een subjectieve ervaring die kan worden omschreven als een gewijzigde bewustzijnstoestand, een soort "autopiloot van de geest". Deze duik in de interne wateren verlaagt de afweermechanismen en verandert de pijn-perceptie.

 

Wanneer kunnen we een beroep doen op hypnose?

Tijdens therapie laat hypnose een effectieve behandeling toe van angst, verslavingen, stress, post-traumatische stress, seksuele stoornissen.

In de chirurgie kwam hypnose door de voordeur binnen in de operatiekamers, de materniteit en de brandwondenafdeling.

De tevredenheidsstudie van gehypnotiseerde patiënten is vaak erg hoog en de postoperatieve follow-up is veel beter.

De voorwaarden voor het verkrijgen van de hypnotische trance vereisen een rustige operatiekamer. Het is zeer rustgevend voor het hele team, en het is soms erg grappig om te constateren dat de chirurg in dezelfde trance gaat als de patiënt, zonder dat dit op enige wijze interfereert met een goede verloop van de interventie.

 

Acute pijn

Hypnose kan worden gebruikt om angst en pijn te verminderen. Het is bijzonder effectief bij de behandeling van traumapatiënten.

Chronische pijn

Het toepassingsgebied is oneindig, afhankelijk van de relatie tussen de patiënt en de arts. Hypnose helpt het nemen van medicijnen te vermijden of te verminderen, en kan worden aangeleerd door de patiënt in de vorm van zelfhypnose.

Pediatrie

Kinderen zijn door de plasticiteit van hun brein zeer ontvankelijk voor hypnotische suggestie.

Met een beetje praktische ervaring zijn de resultaten verbluffend. Dit laat vaak toe om invasieve procedures uit te voeren met veel comfort voor de kleine patiënt.

De begeleiding

Hypnose is een geweldig hulpmiddel voor de begeleiding van patiënten met kanker in het ziekenhuis of in de palliatieve zorg.