U wenst een afspraak te maken voor een raadpleging ?

Maak een afspraak

Dialyse - Over de nieren

De rol van nieren bij een goede gezondheid

De nieren scheiden het overtollige water en afvalstoffen via de urine af.

Maar de nieren hebben ook nog andere erg belangrijke functies:

  • Het evenwicht van elektrolyten in het lichaam behouden (zoals kalium en natrium bijvoorbeeld).
  • Productie van hormonen die de bloeddruk regelen (renine), productie van rode bloedcellen (erythropoïetine) en behoud van sterke botten (vitamine D).

Wat is nierinsufficiëntie?

Bij chronische nierinsufficiëntie werken de nieren onvoldoende, wat ook de oorzaak is (diabetes, arteriële hypertensie, herhaalde nierinfecties, erfelijke nieraandoeningen, ...).

Uw nefroloog bespreekt met u tijdens de consultatie hoe de evolutie van de ziekte kan worden vertraagd, door middel van een specifiek dieet en geneesmiddelen en dit in nauw overleg met uw behandelende arts.

Dit proces kan enkele weken, zelf jaren duren.

Wanneer nieren minder en minder werken ze levensnoodzakelijke functie niet meer uitvoeren. Het teveel aan water kan zich opstapelen, u kan last krijgen van oedemen of buiten adem zijn.

De productie van bepaalde hormonen daalt en u begint zich ziek te voelen want de opstapeling van afvalstoffen kan, naast de ionische aandoeningen, anorexie, smaakverlies, braakneigingen, jeuk, vermoeidheid en concentratieproblemen veroorzaken.

Dan spreken over terminale nierinsufficiëntie.

Het is noodzakelijk om een vervangende techniek te gebruiken (hemodialyse, peritoneale dialyse) of om een niertransplantatie uit te voeren.