Onze vooruitgang op het gebied van duurzaamheid in het afgelopen jaar
In 2023 verbruikten we 25215 MWh elektriciteit. Dit is een vermindering van 15% over de afgelopen vijf jaar.
Dankzij onze thermische en fotovoltaïsche zonnepanelen bespaarden we 503,41 MWh, wat overeenkomt met het verbruik van meer dan 140 Belgische gezinnen.
Ons gasverbruik bedroeg 2.329 MWh, een vermindering van 26% over de afgelopen vijf jaar, gelijk aan het verbruik van 486 huishoudens minder sinds 2019. In 2023 verbruikten de negen sites van CHIREC 13.2743 m3 water, waarvan 20% (21.975 m3) regenwater, wat overeenkomt met een besparing van 228 gezinnen door regenwater te gebruiken.
Sinds oktober 2023 is er een tweede persoon aangesteld om toezicht te houden op het beheer van het energiebeleid van CHIREC. De twee energiemanagers zetten zich dagelijks in om de werking van de installaties te optimaliseren en om ons verbruik voortdurend te verlagen door middel van een groot aantal acties en investeringen.
In 2023 zagen we een afname van 15% van het restafval (B1-afval in de medische sector, behandeld als huishoudelijk afval), een toename van 10% van papier/karton en een verdrievoudiging van de hoeveelheid ingezameld PMC.
Deze variaties kunnen worden verklaard door de invoering van het bioafvalkanaal voor de organische resten van bedrijfsrestaurants en dienbladen voor patiëntenmaaltijden, en door een efficiëntere sortering in de zorgeenheden en -afdelingen van het ziekenhuis.
De afvalscheidingsprocedure is bijgewerkt in samenwerking met de infectiepreventiedienst, de operatieafdeling en de apotheek.
Er zijn duidelijke, visuele sorteerposters gemaakt om het sorteren voor werknemers te optimaliseren en te vergemakkelijken.
Daarnaast zijn er trainingssessies georganiseerd om uit te leggen wat er allemaal komt kijken bij het sorteren van afval en om eventuele vragen van het personeel te beantwoorden.
De meeneemverpakkingen voor eenmalig gebruik zijn verwijderd uit alle bedrijfsrestaurants van CHIREC. De medewerkers kunnen nu hun eigen containers meenemen als ze buiten het restaurant willen eten. CHIREC biedt ook herbruikbare bekers van goede kwaliteit aan.
Bekers voor eenmalig gebruik zijn in 2022 afgeschaft op de administratieve afdelingen van onze ziekenhuizen en we hebben hetzelfde gedaan in de operatiekamers. Het gebruik van waterflessen, glazen en bekers wordt aangemoedigd en op al onze locaties zijn gefilterde waterfonteinen geïnstalleerd.
In één jaar tijd hebben we het aantal bekers voor eenmalig gebruik met 15% zien dalen.
Er is een reeks cursussen georganiseerd voor werknemers op het gebied van milieugezondheid, toegepast op het gebied van vruchtbaarheid, verloskunde, kindergeneeskunde en oncologie.
Volgens de WHO omvat milieugezondheid die aspecten van de menselijke gezondheid, waaronder de kwaliteit van leven, die worden bepaald door de fysieke, chemische, biologische, sociale, psychosociale en esthetische factoren in onze omgeving.
Zwangerschap, vroege kinderjaren en puberteit zijn perioden waarin men bijzonder kwetsbaar is voor milieuverontreinigende stoffen, waaronder hormoonontregelaars.
Deze modules werpen licht op de theoretische en praktische concepten van milieugezondheid, zodat patiënten beter geïnformeerd kunnen worden.
We zijn begonnen met een analyse van de verzorgingsproducten en -apparatuur die worden gebruikt in kraamafdelingen en neonatologie-eenheden. Deze analyse zal in 2024 worden voortgezet om de blootstelling aan zorgwekkende stoffen, waaronder hormoonontregelaars, te beperken.
Enkele personeelsleden van het Delta Ziekenhuis hadden het geluk deel te kunnen nemen aan The Bike Project, in samenwerking met de vzw Pro Vélo, met als doel het fietsen te ontwikkelen.
In het kader van het project werden een aantal initiatieven genomen om het personeel aan te moedigen de fiets te gebruiken om zich te verplaatsen. Een dertigtal fietsen werd gedurende drie weken ter beschikking gesteld zodat de werknemers dit vervoermiddel konden uitproberen voor hun woon-werkverplaatsingen.
Er werden theoretische en praktische opleidingen gegeven over hoe te fietsen in de stad, er werden workshops georganiseerd met de politie van Oudergem om mensen bewust te maken van fietsdiefstal en medewerkers konden deelnemen aan een gratis begeleide fietstocht door Brussel.
Er werden ook herstellingsstations geïnstalleerd in onze drie ziekenhuisvestigingen.
Om het welzijn van het personeel te bevorderen via lichaamsbeweging en de teamcohesie te versterken, werd een sportieve uitdaging van 4 weken georganiseerd rond het thema duurzame ontwikkeling. Met quizzen, teammissies en foto-uitdagingen heeft dit dynamische initiatief bijgedragen aan het bevorderen van nieuw gedrag en het versterken van de teamgeest onder de verschillende CHIREC-beroepen.
Challenge mobilité 2022
Er is een reeks acties geïmplementeerd op verschillende gebieden
Om lokaal vakmanschap te promoten zijn we een samenwerking aangegaan met Belinbox, een alternatief voor het aanbod van drank- en snackautomaten.
In de Belinbox-automaten worden alle producten in België gemaakt, de meeste zijn biologisch, fair trade en soms zelfs glutenvrij. Ze zijn beschikbaar in onze drie ziekenhuisvestigingen en in onze polikliniek in Nijvel.
Daarnaast is er een nieuw concept geïntroduceerd in de bedrijfsrestaurants van CHIREC: Veggielicious. Een donderdag per maand bieden onze vier bedrijfsrestaurants (Delta, St-Anna St-Remi, Basiliek, Braine-l'Alleud) een volledig vegetarisch menu aan.
Aangezien 12% van de door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door veeteelt, roept de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) op tot een vermindering van de vleesconsumptie, in het belang van een duurzame planeet en de menselijke gezondheid.
We houden ook voedselverspilling van bedrijfsrestaurants in de gaten, zodat we stappen kunnen ondernemen om dit zo veel mogelijk te beperken.
Er werd een verantwoordelijke “MVO” aangesteld in de aankoopdienst om de integratie van duurzame criteria in ons aankoopbeleid te versnellen.
Daarnaast is er een intentieverklaring opgesteld in samenwerking met 4 Brusselse ziekenhuizen (CHU Saint-Pierre, Iris Ziekenhuis Zuid, Cliniques Universitaires Saint-Luc en Europa Ziekenhuizen) en de vereniging Health Care Without Harm, gericht aan leveranciers om de transparantie van hun producten te vergroten en belangrijke informatie te delen zodat we duurzamere aankopen kunnen doen.
Een betere samenwerking tussen leveranciers en inkopers zou helpen om de ecologische, sociale en maatschappelijke impact te verminderen.
Er is ook een oproep gedaan aan de Europese Unie om ziekenhuizen meer steun te geven in hun strijd voor meer duurzaamheid bij het inkopen van gezondheidszorg.
De kosten van bescherming kunnen hoog oplopen, vooral voor vrouwen die onder de armoedegrens leven of geen vast adres hebben, waardoor ze soms moeten kiezen tussen eten en het kopen van menstruatiebescherming.
Deze moeilijkheid, of zelfs onmogelijkheid, om toegang te krijgen tot menstruele bescherming, voornamelijk om financiële redenen, wordt menstruele onzekerheid genoemd.
Naast het ongemak dat het veroorzaakt, heeft menstruele onzekerheid ook een aantal gevolgen voor het leven van de getroffenen, waaronder sociale uitsluiting en grote gevolgen voor de gezondheid.
Als ziekenhuis en belangrijke speler op het gebied van volksgezondheid hebben wij de plicht om te helpen in deze strijd tegen een probleem dat niet alleen economisch, maar ook sociaal en gezondheidsgerelateerd is.
Daarom hebben we in samenwerking met de vereniging Bruzelle inzameldozen voor menstruatiebescherming geïnstalleerd op onze drie ziekenhuislocaties. De vereniging verzamelt regelmatig giften, stopt ze in stoffen kits die door vrijwilligers worden genaaid en verdeelt ze via verenigingen of centra voor gezinsplanning onder kansarme vrouwen in België.
In samenwerking met The Shift Project werden twee seminars georganiseerd over de uitdagingen van klimaatverandering in de gezondheidszorg.
De te verwachten gevolgen van klimaatverandering voor de gezondheid werden besproken, evenals de aanpassingsstrategieën die de gezondheidszorgsector kan implementeren om het hoofd te bieden aan de onvermijdelijke verwachte gevolgen.
De bijdrage van de gezondheidssector aan klimaatverandering werd ook besproken, samen met strategieën om deze uitstoot te verminderen om de gevolgen te beperken. Na een oproep tot het indienen van voorstellen door werknemers werd een bewustmakingscampagne over ecogesturen gelanceerd. Voor deze campagne werden vijf eco-gewoonten geselecteerd: het uitschakelen van elektronische apparaten, verlichting en verwarming; het gebruik van zachte mobiliteit; het gebruik van de trap in plaats van de lift; het sorteren van afval; het verminderen van het printen van papier.
In de wachtzalen van onze vestigingen wordt een video getoond over de uitdagingen van duurzame ontwikkeling om het bewustzijn van onze patiënten te vergroten en onze projecten te promoten.
Deze acties maken deel uit van onze visie op een duurzame toekomst en ons streven om een positieve rol te spelen bij het opbouwen van een betere wereld voor toekomstige generaties. Samen kunnen we een positieve impact hebben op onze gemeenschap en het milieu, en bovenal de gezondheid en levenskwaliteit van patiënten, de maatschappij en de planeet garanderen.
De uitdagingen van duurzame ontwikkeling (in het Frans)
De stuurgroep
Om prioriteiten te stellen en de inspanningen te helpen implementeren, is er een stuurgroep opgericht onder leiding van een projectmanager. Deze bestaat uit een multidisciplinaire groep (directeuren, artsen, verpleegkundigen) om een holistische visie op de strategie te garanderen.
De kracht van een organisatie ligt in haar vermogen om haar mensen te mobiliseren, zowel individueel als collectief. Als medewerkers heeft iedereen een rol te spelen in het bijdragen aan de CSR-aanpak van onze instelling. We betrekken hen niet alleen bij de ontwikkeling van onze MVO-strategie en actieplannen, maar vinden het ook belangrijk dat al onze medewerkers en belanghebbenden volledig bijdragen aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzame ontwikkeling van onze organisatie.
Samen kunnen we niet alleen een positieve impact hebben op onze gemeenschap en het milieu, maar ook de gezondheid en levenskwaliteit van patiënten, de maatschappij en de planeet garanderen.
Na bijna 3 jaar nadat CHIREC deel is gaan uitmaken van een institutioneel programma voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, wat vindt de stuurgroep ervan?