Psychiatrische opname - St-Anna St-Remi Ziekenhuis
Wij kunnen 52 patiënten opvangen (2x26 A-bedden) voor een gemiddelde hospitalisatieduur van 3 weken op een open afdeling.
De doelgroep bestaat bij voorkeur:
- A 5 : uit stemmingsstoornissen, afhankelijkheidsproblematieken en persoonlijkheidsstoornissen.
- C 5 : uit psychotische pathologieën.
De hospitalisaties kunnen georganiseerd worden door contact op te nemen met de psychiater van wacht +32 2 434 35 91 ou au +32 2 434 35 93.
Wij kunnen een gespecialiseerd advies waarborgen bij een hospitalisatie op de afdeling Materniteit, Pediatrie of andere medische afdelingen.
Wij voorzien een specifieke raadpleging voor kinderen. De opvolging wordt uitgebouwd in samenwerking met het externe netwerk.
Psychiatrische dagziekenhuizen
Voorstelling
Le lieu-Dit is een tussenstructuur, die de mogelijkheid biedt te genieten van een psychotherapeutische begeleiding in een ziekenhuis, een alternatief kan zijn voor een hospitalisatie en die ook een aanvulling kan zijn voor een ambulante opvolging.
Door deze structuur kunnen de patiënten in hun dagdagelijkse omgeving blijven en kunnen we hen tock een professionele ondersteuning aanbieden. Deze tijdelijke opvang wil patiënten autonomer maken en hen hun moeilijkheden beter leren beheren.
Deze begeleiding wil patiënten opnieuw mobiliseren en hen weer op weg te helpen, rekening houdend met de persoonlijke psychische evolutie van elke persoon.
Onze patiënten
We ontvangen enkel volwassen personen die voldoende verankerd zijn in de realiteit en die ondanks hun aandoening een voldoende sterke interne structuur bezitten om introspectief te werk te kunnen gaan.
Therapeutisch kader
Onze methodologie is gebaseerd op groepstherapie. Deze bevordert de wederzijdse interacties, het uitwisselen van levenservaringen en verrijkt ook de manier waarop de patiënten hun realiteit percipiëren.
Tijdens onze activiteiten maken we gebruik van verschillende media die de zelfexpressie vergemakkelijken en die een ondersteuning bieden voor zelfreflectie en verbalisatie.
Begeleidingsmodaliteiten
Patiënten wordt gevraagd deel te nemen aan alle geplande activiteiten. De eerste maand is 4 dagen per week aanwezigheid vereist.
Samen met de patiënt werken we aan een therapeutisch projet dat maximaal 6 maanden beslaat. Indien de persoon het wenst kan deze periode, mits goedkeuring van het team, worden verlengd. Niettemin mag de totale opnameduur niet langer zijn dan 2 jaar.
Opnameprocedure
Wij stellen 3 kandidatuur gesprekken voor:
- twee met de begeleiders
- en een ander gesprek met de verantwoordelijke arts, dit om de aanvraag van elke persoon te evalueren. Het laatste gesprek is betalend.
Voorstelling
La Palière is een tijdelijke structuur, die de patiënten zo nodig naar andere zorgstructuren wil oriënteren.
De objectieven van onze begeleiding:
- Patiënten ontvangen die wachten op een ziekenhuisopname
- Een alternatief bieden voor hospitalisatie
- De ziekenhuisopname verminderen wanneer deze niet kan worden vermeden
- De doelstellingen van een ziekenhuisopname ambulant nastreven
- Patiënten beoordelen zodat ze indien nodig kunnen worden doorverwezen naar een plaats waar ze voor langere tijd kunnen verblijven.
Deze begeleiding wil patiënten opnieuw mobiliseren en hen weer op weg te helpen, rekening houdend met de persoonlijke psychische evolutie van elke persoon.
Onze patiënten
Wij ontvangen enkel volwassen personen, met uitzondering van patiënten met een actieve verslaving en/of een psychotische decompensatie. La Palière biedt een begeleiding van 5 dagen per week aan en dit voor un maximumperiode van 6 maanden.
Therapeutisch kader
Onze methodologie is gebaseerd op groepstherapie ten einde de resocialisatie te stimuleren. Groepstherapie bevordert de wederzijdse interacties, het uitwisselen van levenservaringen en verrijkt ook de manier waarop de patiënten hun realiteit percipiëren.
Opname
We bieden twee sollicitatiegesprekken aan:
- Een gesprek met een referent.
- Een gesprek met de verantwoordelijke psychiater. Voor dit gesprek wordt een vergoeding gevraagd.
De toelating is definitief na een proefperiode van een maand.
Verbindingspsychiatrie
We kunnen advies geven tijdens een medisch of chirurgisch verblijf.
Contact gegevens en raadplegingen
Raadplegingen worden verzorgd door ons team van psychiaters en psychologen.
- Raadplegingen psychiatrie: afspraken kunnen tijdens de werkuren gemaakt worden op het nummer 02 434 35 41.
- Huisartsen kunnen dringende afspraken krijgen door te bellen naar 02 434 35 41 tijdens de werkuren, of via de dienstdoende psychiater.
- Telefonisch dringend advies kan verkregen worden bij de dienstdoende psychiater (door vooraf contact op te nemen met de centrale receptie op 02 434 30 11).
- Raadplegingen psychologie: afspraken kunnen tijdens de werkuren gemaakt worden op het nummer 02 434 35 40.
Het Psychologisch Crisiscentrum (CCPA) van het Delta Ziekenhuis is een geïntegreerde eenheid binnen de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.
Ondersteuning
Dit centrum biedt psychologische en/of psychiatrische zorg in twee fasen:
- Tijdens de crisis gaat de patiënt naar de spoedeisende hulp, alleen van maandag tot vrijdag, tussen 9.00 en 16.00 uur, waar professionals in de geestelijke gezondheidszorg de juiste zorg bieden. Indien nodig krijgt de patiënt medische zorg dankzij de beschikbaarheid van onze eenheid op de spoedeisende hulp.
- In de nasleep van de crisis wordt de patiënt nauwlettend gevolgd in consultaties op de eerste verdieping van het ziekenhuis (F-vleugel).
Doelgroep
Mannen, vrouwen en oudere tieners (16+) met de volgende problemen:
- Depressie
- Angst
- Acute stress
- Burn-out
- Rouw
- PTSS (posttraumatische stressstoornis)
- Relatieproblemen
- Echtpaar- en gezinsproblemen
- Verslaving
Waar en wanneer?
- Tijdens de crisis: op de spoedgevallendienst van het ziekenhuis, van maandag tot vrijdag van 9 tot 16 uur.
- Na de crisis: follow-up op afspraak tijdens het spreekuur op de 1e verdieping.
Contact opnemen
- Spoedgevallen: 02/434 88 00
- Raadplegingen: 02/434 81 04
Klik hier voor meer informatie.