ONZE 2B & 2G AFDELINGEN VOOR POSTPARTUMZORG
De materniteit bestaat uit 2 eenheden: 2B en 2G.
De meeste afdelingen hebben privékamers.
Naast het standaardmeubilair dat je in alle ziekenhuiskamers aantreft, willen we graag uw aandacht vestigen op enkele bijzonderheden.
U vindt er een meubel met een badje voor de baby en een luiertafel, een begeleidersbed dat overdag in een kast kan worden opgeborgen, een nachtkastje en een kast die met een code is beveiligd. De gordijnen kunnen vanuit bed bediend worden met de deurbel.
Er is ook een televisie, waarop u veel informatie kunt vinden, zoals hoe u het slaapkamermeubilair kunt gebruiken en de openingstijden van het buurthuis voor de aangifte van de geboorte van uw baby. U kunt ook uw maaltijden “à la carte” bestellen en video's bekijken over verschillende onderwerpen.
Dit is een tweepersoonskamer met een toilet en douche, een ruimte voor de verzorging van uw baby en alle meubels die u in een privékamer zou vinden, behalve het bed van de partner, want niemand anders kan bij u slapen.
Dit type kamer is groter.
Er zijn twee koelkasten, een comfortabeler extra bed, een koffiezetapparaat en een waterkoker.
Deze kamer biedt plaats aan een net bevallen patiënte en haar baby, die normaal gesproken in het neonatologiecentrum zouden zijn opgenomen.
De mogelijkheid van bewaking in deze kamer wordt bepaald aan de hand van bepaalde criteria (groeiachterstand, bloedsuikerproblemen, enz.) en door de dienstdoende kinderarts. De zorg wordt gezamenlijk verleend door de verloskundigen, neonatologen en kinderverpleegkundigen van de kraamafdeling.
Tijdens uw verblijf
Na het ontbijt, rond 8 uur 's ochtends, komt de verloskundige langs om voor u en uw baby te zorgen:
- temperatuur opnemen
- gewichts- en kleurcontrole
- controle van het voeren
- ...
Ze zal dit ook doen op andere momenten van de dag en wanneer u dat wilt.
Aarzel niet om uw baby “huid-op-huid” contact te geven, een magisch moment, waarbij u er natuurlijk voor moet zorgen dat hij of zij veilig is.
Tijdens uw verblijf krijgt u informatie die u kunt vinden in de zelfstandigheidgids die u bij aankomst op de kraamafdeling krijgt.
Denk er tijdens uw zwangerschap, eventueel in overleg met uw gynaecoloog, aan om een kinderarts voor uw baby te zoeken.
Als u geen kinderarts kent, kan de kraamverzorgende u adviseren, omdat uw baby tussen de 5e en 10e levensdag een eerste afspraak bij een kinderarts moet hebben.
Tijdens uw verblijf op de kraamafdeling wordt op de eerste dag en bij ontslag een medisch onderzoek uitgevoerd door de dienstdoende kinderarts.
De kinderarts is dagelijks beschikbaar om al uw vragen te beantwoorden.
Uw gynaecoloog, anesthesist en fysiotherapeut zullen u ook bezoeken.
De lunch wordt 's middags geserveerd en het avondeten rond 18.00 uur.
Dag en nacht, aarzel niet om een beroep te doen op de verloskundige. Zij staat klaar om u in uw nieuwe rol te ondersteunen, advies te geven en al uw vragen te beantwoorden.
Tussen de 2de en 5de levensdag nemen we een controlebloedmonster van uw baby af. Dit staat bekend als een “Guthrie” of neonatale screeningstest.
Het doel van deze bloedtest is om bepaalde ziekten op te sporen, zoals hypothyreoïdie, taaislijmziekte en andere zeldzame endocriene ziekten.
U krijgt een gehoortest aangeboden voor uw baby, uitgevoerd door logopedisten.
Als u daar behoefte aan heeft, kunt u altijd een afspraak maken met ons team van kinderpsychiaters of psychologen die gespecialiseerd zijn in ouderschap.
Tijdens uw verblijf op de materniteit wordt op de eerste dag en bij ontslag een medisch onderzoek door de kinderarts uitgevoerd. De kinderarts komt elke dag bij u langs om al uw vragen te beantwoorden.
Zodra u weer thuis bent, keert het dagelijkse leven weer terug.
Onze kinderartsen staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.
Uw baby heeft de eerste jaren regelmatig controles nodig.
Het volgen van de groei en ontwikkeling, het aanpassen van de voeding, vaccinaties en het vroegtijdig opsporen en behandelen van kinderziekten hebben allemaal een gunstige invloed op de ontwikkeling van uw kind.
De pediater aan het woord
Aanvullende informatie tijdens uw verblijf
De plaats van de partner (in het Frans)
Baby in bad (in het Frans)
Thuis opvolging
U vindt het waarschijnlijk spannend om de kraamkliniek te verlaten, maar tegelijkertijd bent u misschien een beetje bezorgd, vooral als het uw eerste baby is.
Net als de meeste ouders ben je waarschijnlijk bang voor het moment dat u “alleen” thuis bent met uw baby.
De eerste 24 uur kunnen wat moeilijker zijn als u en uw baby zich aan uw nieuwe leven aanpassen. Het is daarom beter om uw thuiskomst van tevoren te organiseren (aanwezigheid van uw partner of een derde, hulp bij boodschappen en huishoudelijk werk, enz.) Maak u geen zorgen, u zult snel uw draai en uw nieuwe levensritme vinden, ver weg van de normen van het moederschap.
Voor uw thuiskomst raden we u sterk aan om opgevolgd te worden door een verloskundige. We organiseren samen uw eerste afspraak.
Vergeet niet ons te laten weten of u tijdens uw zwangerschap contact hebt gehad met een verloskundige, want zij kant u postnatale zorg misschien opvolgen.
Een laatste tip: in uw gids voor onafhankelijkheid vindt u het telefoonnummer van de afdeling waar u bent opgenomen. Als u uw ongerust voelt, kunt u altijd dit nummer bellen. Een verloskundige zal u telefoontje beantwoorden, u advies geven en u geruststellen.
Vroedvrouw follow-up (in het Frans)
Raadplegingen en workshops over opvoedingsondersteuning
Voor een afspraak met een vroedvrouw of onze borstvoedingsconsulent in het Medisch Centrum Edith Cavell of in het Delta Ziekenhuis, of als u thuiszorg wilt, kunt u ons bellen op 02/434.17.50.
Onze borstvoedingsconsulent geeft u praktische informatie (borstvoeding, enz.), algemene informatie (ritmes van de baby, huid-op-huidcontact, borstvoeding geven, handmatig afkolven) en de voordelen van borstvoeding voor u en uw baby.
Maak een persoonlijke afspraak met een borstvoedingsconsulent:
- Delta Ziekenhuis: 02/434.81.12
Medisch Centrum Edith Cavell: 02/434.81.01
Het verlies van een foetus of baby is een schokkende beproeving. Het vereist echt rouwwerk, dat iedereen op zijn eigen manier ervaart en doorloopt, volgens zijn eigen tempo en tijdschema.
Dit gedeelde forum biedt ouders steun en begeleiding.
Ze kunnen ook hun verlieservaring delen met andere ouders die een soortgelijke ervaring hebben meegemaakt.
Deze groepen worden geleid door dr. Brigitte Sepulchre, neonatoloog, en Joëlle Rabinowitch, psycholoog.
De eerste levenservaringen van peuters vormen hun zich ontwikkelende hersenen.
Door zijn snelle groei zal de manier waarop we hem ondersteunen in beweging en sensaties bepalend zijn voor zijn toekomstige gezondheid en welzijn.
Tijdens deze workshop ontdek samen de gebaren en verschillende houdingen die de harmonieuze zintuiglijke, psychologische en motorische ontwikkeling van je baby bevorderen.
Jullie leren ook hoe positieproblemen zoals plagiocefalie of brachycefalie (plat hoofd) kunnen worden voorkomen.
We have produced a series of informative videos on the different stages of your baby's development over the months/years.
To discover these videos (only available in French), click here.